Grillowany morszczuk w pietruszkowym sosie i warzywami
Po świątecznych pierogach, karpiach, roladach, kaczkach, sernikach i makowcach przyszedł czas na to aby uszczuplić codzienne menu i wrócić do przedświątecznej formy. Moją propozycją na lekki piątkowy I nie tylko piątkowy obiad jest grillowany morszczuk w lekkim sosie pietruszkowo limonkowym z dodatkiem duszonych warzyw zapieczonych z płatkami old cheese bursztyn, serdecznie zapraszam:-)
Przepis
- 2 filety z morszczuka
- 1/2 brokuła
- 1/2 kalafior
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 papryka zielona
- 2 średnie ziemniaki
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- Ser Old Bursztyn, kilka płatków lub cienki plaster
Składniki na sos pietruszkowym
- Mały pęczek pietruszki
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 g serka naturalnego (np. Bieluch)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru
- Sól i pieprz
Zieloną pietruszkę myjemy, osuszamy a następnie szatkujemy wraz z ząbkiem czosnku i wrzucamy do blendera. Trafiają tam kolejno pozostałe składniki jogurt, serek, sok i przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę. Ewentualnie jeszcze doprawiamy I odstawiamy do czasu aż smaki sosu przegryzą się.
Filety z morszczuka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze porcje. W moździerzu miażdżymy ziarna kolendry, dodajemy sól i pieprz i mieszamy. Powstałą mieszanką przypraw opruszamy filety i odstawiamy w chłodne miejsce.
Ziemniaki, cebulę i marchewkę obieramy. Ziemniaki i cebulę kroimy w ósemki, marchewkę w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła, wrzucamy cebulę oraz marchewkę i przesmażamy. Dodajemy ziemniaki, kalafior, brokuł i paprykę zalewamy filiżanką wody. Doprawiamy delikatnie solą, pieprzem Przykrywamy i dusimy. Gdy zaczną mięknąć, doprawiany je tymiankiem i oregano, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy płatkami sera i zapiekamy przez ok 10 minut w piekarniku.
Patelnię grillową smarujemy olejem. Grillujemy morszczuka po 3 minuty z kazdej strony.
Na talerze wykładamy zapiekane warzywa, łyżkę sosu pietruszkowego i filet z morszczuka, smacznego:-)