Menu

Bazylenka

Blog z prostymi i smacznymi przepisami kulinarnymi. Na blogu będziemy bawić się przyprawami, ziołami i zapachami aby stworzyć pyszne smaki przysmaki.

Grillowany morszczuk w pietruszkowym sosie i warzywami

justago

20181228_182330

Po świątecznych pierogach, karpiach, roladach,  kaczkach, sernikach i makowcach  przyszedł czas na to aby uszczuplić codzienne menu i wrócić do przedświątecznej formy. Moją propozycją na lekki piątkowy I nie tylko piątkowy obiad jest grillowany morszczuk w lekkim sosie pietruszkowo limonkowym z dodatkiem duszonych warzyw zapieczonych z płatkami old cheese bursztyn, serdecznie zapraszam:-)

Przepis 

  • 2 filety z morszczuka
  • 1/2 brokuła 
  • 1/2 kalafior
  •  1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 papryka zielona 
  • 2 średnie ziemniaki
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • Ser Old Bursztyn, kilka płatków lub cienki plaster 

Składniki na sos pietruszkowym

  • Mały pęczek pietruszki
  • 150 g jogurtu naturalnego 
  • 150 g serka naturalnego (np. Bieluch)
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z limonki 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • Sól i pieprz 

Zieloną pietruszkę myjemy, osuszamy a następnie szatkujemy wraz z ząbkiem czosnku i wrzucamy do blendera. Trafiają tam kolejno pozostałe składniki jogurt,  serek,  sok i przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę. Ewentualnie jeszcze doprawiamy I odstawiamy do czasu aż smaki sosu przegryzą się.

Filety z morszczuka myjemy, osuszamy  papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze porcje. W moździerzu miażdżymy ziarna kolendry, dodajemy sól i pieprz i mieszamy. Powstałą mieszanką przypraw opruszamy filety i odstawiamy w chłodne miejsce. 

Ziemniaki, cebulę i marchewkę obieramy. Ziemniaki  i  cebulę kroimy w ósemki,  marchewkę w plastry. Na patelni rozgrzewamy  olej z dodatkiem masła,  wrzucamy cebulę oraz marchewkę i przesmażamy. Dodajemy ziemniaki, kalafior, brokuł  i paprykę zalewamy filiżanką wody.  Doprawiamy delikatnie solą,  pieprzem Przykrywamy i dusimy.  Gdy zaczną mięknąć, doprawiany je tymiankiem i oregano, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu,  posypujemy płatkami sera i zapiekamy przez ok 10 minut w piekarniku.

Patelnię grillową smarujemy olejem. Grillujemy morszczuka po 3 minuty z kazdej strony.

Na talerze wykładamy zapiekane warzywa, łyżkę sosu pietruszkowego i filet z  morszczuka, smacznego:-) 

© Bazylenka
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci