Menu

Bazylenka

Blog z prostymi i smacznymi przepisami kulinarnymi. Na blogu będziemy bawić się przyprawami, ziołami i zapachami aby stworzyć pyszne smaki przysmaki.

Wigilijny barszcz z winnymi jabłkami i wędzonymi śliwkami

justago

20181219_1749031

Święta zbliżają się wielkimi krokami a więc najwyższy czas pomyśleć o tym co znajdzie się na wigilijnym stole. U mnie na pewno zagości jak co roku wigilijny barszcz podawany z uszkami jak i również do pierogów z kapustą i grzybami. Barszcz o przepięknej barwie i o bogatym smaku. Dzięki winnym jabłkom i wędzonym śliwkom nabiera on niezwykle wspaniałego smaku....zapraszam ...

Przepis 

  • 4 litry wody 
  • 2 kilogramy buraków 
  • 4 winne jabłka 
  • 15 dag wędzonych śliwek 
  • 4 marchewki 
  • Pietruszka
  • Pół selera 
  • Pół pora
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • Liście laurowe 4 sztuki
  • Ziele angielskie 6 sztuk
  • 6 sztuk ziarenek pieprzu 
  • 2 łyżki majeranku
  • 6-8 łyżek octu balsamicznego 
  • Sól i pieprz

Marchew, seler, pietruszkę,  cebulę,  czosnek i por obrać. Wrzucić do zagotowanej wody, dodać łyżeczkę soli, ziele angielskie,  liście laurowe i ziarenka pieprzu. Gotować na małym ogniu przez 40 minut. Buraki obieramy,  kroimy w grubsze plasterki i wrzucamy do gotującego się wywaru z warzyw (po 40 minutach). W tej samej chwili dodać ocet balsamiczny. Następnie musimy zagotować wywar z burakami i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. W tym czasie, jabłka kroimy na ósemki pozbywając się gniazd nasiennych a śliwki kroimy na pół. Dokładamy śliwki i jabłka do naszego barszczu, zagotowujemy i odstawiamy z palnika. Przykrywamy lnianą ściereczka I w tym momencie nasz barszczyk musi odstać swoje ...., czyli do następnego dnia. Po dobie oczekiwania, z barszczu usuwamy wszystkie warzywa, przelewamy przez sito do innego garnka. Podgrzewamy na kuchence ale nigdy NIE ZAGOTOWUJEMY bo straci swą piękną rubinową barwę i stanie się brązowy. Podgrzany barszczyk doprawiamy według potrzeby solą,  pieprzem i octem balsamicznym. Podajemy z uszkami, bądź gorący do picia. Smacznego:-) 

© Bazylenka
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci