Menu

Bazylenka

Blog z prostymi i smacznymi przepisami kulinarnymi. Na blogu będziemy bawić się przyprawami, ziołami i zapachami aby stworzyć pyszne smaki przysmaki.

Klopsy z soczewicą w sosie pomidorowym z pieczarkami i zielonym groszkiem

justago

20190110_165426

Moja propozycja na rozgrzewający obiad to pyszne klopsiki z soczewicą w sosie pomidorowym z pieczarkami i groszkiem. Aby ograniczyć ilość tłuszczu pulpety upiekłam w piekarniku, podałam je z grzankami z masłem ziołowo-czosnkowym. Smakowało wysmienicie, serdecznie zapraszam.....

Przepis

  • 500g mięsa mielonego z szynki 
  • Pół szklanki soczewicy zielonej
  • 6 średnich pieczarek 
  • Mała puszka zielonego groszku 
  • 250 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 
  • 1 szklanka przegotowanej wody 
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • Majeranek, lubczyk,  zielona pietruszka, sól,  pieprz
  • 2 liście laurowe 
  • 4 kulki ziela angielskiego 

Soczewicę płuczemy, zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 30 minut. W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, cebulę kroimy w kostkę,  na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, opruszamy solą i smażymy do momentu aż cebula zmięknie, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę papryki czerwonej. Ugotowaną soczewicę mielimy za pomocą blendera lub przeciskamy przez praskę.  W misce mieszamy  mięso,  soczewicę  jajko i połowę podsmażonej cebuli, doprawiamy solą,  pieprzem, majerankiem i lubczykiem,a następnie wyrabiamy  na gładką masę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200stopni. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha,  obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut, w połowie czasu obracamy pulpety na drugą stronę. Do patelni z pozostałą cebulką dodajemy łyżkę masła i smażymy pieczarki pokrojone na ćwiartki. Do smażonych pieczarek dodajemy przecier pomidorowy i 1 szklankę przegotowanej wody, opruszamy solą i pieprzem a następnie zagotowujemy. Upieczone klopsy dodajemy do sosu jak i również zielony groszek. Przykrywamy i dusimy przez 10 minut na małym ogniu. Pod koniec doprawiamy ewentualnie jeszcze  solą i pieprzem i dorzucamy lubczyk i pietruszkę . Podajemy z ziemniakami, makaronem lub grzanką. Smacznego:-) 

© Bazylenka
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci