Menu

Bazylenka

Blog z prostymi i smacznymi przepisami kulinarnymi. Na blogu będziemy bawić się przyprawami, ziołami i zapachami aby stworzyć pyszne smaki przysmaki.

Faszerowane ziemniaki z pieca

justago

20190216_170014

Przepyszne..to słowo padło dzisiaj kilkanaście jak nie kilkadziesiąt razy z ust moich dzieciaków. Powodem zachwytu był dzisiejszym obiad na który zaserwowałam faszerowane pieczone ziemniaki z boczkiem, soczewicą czerwoną, cebulką i ziołami. Zapraszam więc serdecznie, smakujcie i Wy :-)

  • 8 średnich ziemniaków 
  • 20 dag chudego wędzonego boczku 
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 
  • Sól,  pieprz,  tymianek, szczypiorek 
  • Parmezan lub inny twardy ser do posypania

 Ziemniaki dokładnie myjemy  ( nie obierać). Gotujemy w całości w osolonej wodzie przez  15 minut. Po ugotowaniu lekko studzimy nastepnie kroimy na pół. Z każdego wydrążamy środek pozostawiając tylko boki ale tak aby nie uszkodzić skórek. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, to samo robimy z czosnkiem. Na patelni z odrobiną oliwy dusimy cebulkę pod koniec duszenia dodajemy czosnek. Soczewicę przepłukujemy zalewamy szklanką lekko osolonej  wody i gotujemy ok 15 minut. Po ugotowaniu odcedzamy z nadmiaru płynu. Do masy  z soczewicy dodajemy cebulkę,  boczek i 1/2  wydrążonych ziemniaków. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem.Wyrabiamy łyżką na gładką masę. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Każdą połowę ziemniaka faszerujemy I przykrywamy plasterkiem pieczarki. Faszerowane ziemniaki, przykrywamy folią aluminiową  i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 30 minut. 10 minut przed koncem pieczenia ściągamy folię i dopiekamy do delikatnego zarumienienia ziemniaków. Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem i płatkami parmezanu bądź innego twardego sera. Smacznego:-) 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Dana] *.eimperium.pl

    Muszę kiedyś zrobić , pysznie wyglądają, robiłam już z różnymi nadzieniami ale takich jeszcze nie.

  • kajapolus

    Wyglądają smakowicie :) Moim największym problemem jest jednak fakt, że praktycznie cały dzień spędzam poza domem i rzadko mam okazję, żeby przyrządzić coś smacznego i fit jednocześnie. Kiedyś ciężko mi było przez to utrzymać dietę, dzięki Bogu trafiłam na michalwrzosek.pl/o-mnie/ i teraz widzę, że wystarczy trochę chęci. Można przyrządzić smaczne, fit posiłki, które można zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię, trzeba tylko dobrze się zorganizować.

© Bazylenka
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci