Menu

Bazylenka

Blog z prostymi i smacznymi przepisami kulinarnymi. Na blogu będziemy bawić się przyprawami, ziołami i zapachami aby stworzyć pyszne smaki przysmaki.

Naleśniki z tuńczykiem, szpinakiem, słodkimi papryczkami i pomidorkami

justago

20190325_165941

Naleśniki faszerowane tuńczykiem,  szpinakiem, słodkimi papryczkami, cebulą czerwoną i pomidorkami koktajlowymi. Podane na ciepło idealnie nadają się na kolację lub obiad. Podane na zimno urozmaicą nie jeden stół przekąskowy.

  • 6 naleśników wytrawnych (bez dodatku cukru)
  • 1 opakowanie tj. Ok 400-500 dag  świeżego szpinaku
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula czerwona cebula 
  • 4 słodkie papryczki pepperito
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Sól i pieprz 
  • Szczypta gałki muszkatałowej 
  • Po łyżce oliwy i masła 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło dodajemy szpinak, przesmażamy do momentu aż liście zaczną więdnąć. W między czasie papryczki kroimy na plasterki, cebulę czerwoną w piórka a pomidorki  na połówki. Do podsmażonego szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostałe warzywa i przyprawy. Smażymy przez 2 do 3 minut. Na końcu pozostaje nam tuńczyk którego odsączamy z zalewy i dodajemy do warzyw . Gorący farsz nakładamy na naleśniki i ciasno zwijamy. Dobrym dodatkiem byłby tutaj sos koperkowy lub cytrynowy na bazie jogurtu jednakże u mnie zniknęły podane bez dodatków. Smacznego:-) 

© Bazylenka
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci